tokara olijfolieDe TOKARA farm is een perfecte bestemming voor bezoekers aan Zuid Afrika. Tokara biedt een unieke combinatie van bekroonde wijnen, brandy en olijfolie, een galerij van schone kunsten, een restaurant met een van Zuid-Afrikaanse topkoks en een delicatessenwinkel.

Het wijnhuis, gelegen aan de R310 buiten Stellenbosch, is genesteld tussen wijngaarden en olijfgaarden op de top van de Helshoogte-pas met een prachtig uitzicht over False Bay en helemaal naar de Tafelberg.

In de klassieke wijnproducerende regio’s van de wereld is er een natuurlijke associatie tussen de olijfgaard en de wijngaard. Bij TOKARA wordt deze gevierde relatie voortgezet.

olive shed - tokaraDe Olive Shed en de boomgaarden bevinden zich op de TOKARA-farm.

De bosjes worden bijvoorbeeld geplant op de steilste hellingen van de boerderij, in de geschiedenis bekend als ‘De Hel’, wat een afkorting is van het Nederlandse woord ‘helling’, wat ‘steile hoogten’ betekent. Het was van deze ‘Hel’, dat de naam van de beroemde ‘Helshoogte’ Pass in de buurt was afgeleid.

Het Olive Shed-project begon in 2000 met de oprichting van een olijfgaard van 4 ha. In 2001 werden slechts 500 flessen geproduceerd uit gekocht fruit en binnen twee weken uitverkocht. In 2002 werd een meer substantiële hoeveelheid van 18 000 liter geproduceerd, waarbij 8000 liter werd gebotteld onder het label The Olive Shed.

Tegenwoordig is dit cijfer aanzienlijk hoger en de vooruitzichten zijn dat het tot ver in de toekomst zal blijven stijgen. 

Tokara is lid van de stichting Heart & Stroke.

Tokara is ook lid van de SA Olive Association, voor de consument is dit een teken van zekerheid en kwaliteit. De oliën ondergaan twee testen, een chemische analyse en wordt geproefd door een proefpanel om vast te stellen dat het product ook daadwerkelijk extra vergine olijfolie is. Pas als de olie beide testen heeft doorstaan, kan deze worden gecertificeerd door SA Olive. (De SA Olive CTC-sticker).